Tuesday, 15 September 2015

resepi sotong cheese

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, hari ni aku nak share resepi sotong cheese. Kebetulan ritu aku blur nak masak apa lah tengahari tu. Dengan aplikasi wassap, segalanya menjadi mudah. Aku tanya je kat dalam group adik beradik aku. Dorang kongsi dengan aku resepi tersebut. Dapat resepi, terus meluru ke dapur dan bermula lah sesi ketuk ketuk kuali.. heheee.

Emm simple aje resepi ni puan puan. Pejam mata dah siap atas meja. ini resepinya.


SOTONG CHEESE

Bahan-bahannya :

Sotong (potong ikut suka puan puan & gaul dengan garam dan kunyit)
Bawang besar ( hiris)
Bawang putih (ketuk2 manja)
cili besar (hiris)
Sos tiram (aku letak 2 sudu besar)
Kicap manis (letaklah ikut banyak mana anda suka)
Cheese (1/2 keping je)
Daun bawang & daun sup (hiasan, tapi aku tak
beli)
garam (secukup rasa)

Cara-caranya :

Gorengkan bawang putih yang dihiris dengan sedikit minyak masak, masukkan sotong, sos tiram, & kicap manis. Sotong tersebut jangan kasi kecut okay, nanti kurang sedap. Kemudian masukkan bawang besar yang dihiris bebulat, cili besar, dan akhir sekali masukkan sekeping atau separuh keping cheese. Kalau anda suka kuah banyak, boleh tambah air sikit. Jangan lupa letak garam secukup rasa dan hiaskan dengan daun bawang & daun sup.

Siappp! 
Makan dengan nasi panas.. 
ummpp.


selamat mencuba.... :)

1 comment:

  1. Tak pernah try ni... nanti nak cubalah.. nyummm...

    ReplyDelete