Sunday, 7 August 2016

Sekian lama...

Bismillah...

Allahu.. Lama rasanya aku tinggalkan blog ni menyepi. Nak nak internet tak de ni rasa malas nak guna mobile data. Bila tengok orang berblog, tetiba aku teringin pula nak menaip. Sepanjang beberapa bulan tak hapdate blog ni macam2 perkara yang aku lalui. Masam manis kelat pahit semua ada. Tapi alhamdulillah.. Masih mampu lalui dan diberikan nikmat sehingga ke hari ini.

Jika ada kudrat yang lebih, insyaAllah..akan aku kongsikan di sini. Rasa banyak sangat nak cerita. Satu persatu insyaAllah. Mohon sahabat sekalian mendoakan kesihatan ku, dengan kandunganku yang hampir 30 minggu ini agar sihat sejahtera fizikal akal fikirannya, selamat melahirkan mujahid/ah yang soleh/ah permata kami sekeluarga. Amin..

Assalamualaikum..

Saturday, 19 March 2016

Serba tak kena

Assalamualaikum...

aduhhh... terasa lama sangat tak menjengah ke blog sendiri. nak kata sibuk tu taklah sangat. cuma aku sendiri yang entah... hilang diri sendiri, berperang dengan emosi sendiri. tenggelam dan hanyut.... layankan sahaja emosi yang menggila!

Syukur... masih diberikan nyawa. itu bermakna aku masih perlu jalani kehidupan hari ini dan akan datang dengan penuh semangat. tapi aku ni cepat patah semangat, haishh, lembikk!! sebenarnya, aku pun tak faham apa yang sedang aku alami. aku terasa kosong. kosong sangat. bosan segenap ruang minda.  aku kaku tak berlagu. layu sendu. segalanya terasa negatif. hari-hari mendung aku rasakan. mahu ceria, tiba-tiba guruh berdentum kilat sambar-menyambar. owh... aku hilang kawalan.

iya, semua ini ada sebab musababnya. disebaliknya segala musibah yang menimpa, rupanya ada sesuatu yang Allah kirimkan pada aku sekeluarga. kandungan aku mencecah 2 bulan lebih. Allahu.. tak aku sangkakan, aku akan dikurnikan rezeki lagi untuk tahun ini. syukur... semoga kandunganku sihat, selamat sehingga dilahirkan kelak. Nur Insyirah bakal menjadi kakak pula, apalah agaknya reaksi dia nanti. mudah-mudahan baik-baik sahaja.

kisah loya, mabuk, muntah, pening, sakit kepala, ketika mengandungkan Nur Insyirah dulu kini, aku mula rasainya kembali. situasi sama sahaja. makan tak selera. tapi mengidam bagai nak gila! itu nak, ini nak. tak apalah kalau tak susahkan suami kan...

Apa pun, suami dan anak, keluarga sentiasa di sisi. terima kasih kerana sentiasa ada untuk aku. terutamanya suami, dia banyak berikan kata-kata semangat, ceriakan hari-hari aku, tolong uruskan anak untuk aku, buang muntah aku, layankan makan minum aku terutananya bab mengidam. hahaaa. terima kasih untuk setiap pengorbanan Encik Suami. Andai dia tahu, Aku sangat menghargainya. Sungguh.

Hari ni mood baik. kata suami, setiap hari mesti ada sesuatu yang kita buat dan ianya lebih baik dari semalam. kata-kata itu dia selalu sebut. semalam terasa sedikit terjentik dengan kata-katanya. lalu hari ini aku menulis dengan jayanya.

sekian.

Friday, 19 February 2016

Sepi

Blog menyepi sejak kebelakangan ini, walaupun banyak benda yang terjadi dalam hidup. seakan tak mampu nak menulisnya. apapun, biarlah ia rahsia. seram sejuk badan pun macam tak sihat. pening dan sakit kepala membuatkan mood hari hari ku kian tenggelam. mujurlah ada anak dan suami. menghiburkan.

walaupun sepi, aku cuba isi dengan melayani karenah anak aku. makin hari makin banyak perangai dia. kadang tergelak aku sendirian melihat dia. kata orang, anak itu anugerah yang menguji. okay, salam Jumaat untuk semua.

Assalamualaikum.


Wednesday, 10 February 2016

Giveaway Sugarscarf by zeeralily


 giveaway sugarscarf by zeeralily


Seperti yang dijanjikan juga, here there goes... Second giveaway by zeera lily



SYARAT PENYERTAAN

1) Mestilah follow blog ini telebih dulu

2) Follow Instagram @zeeralily cari gambar ini dan tag rakan anda

3) Like Facebook :






4) Buat 1 entry bertajuk 'Giveaway Sugarscarf by zeeralily'

5) Copy banner diatas & back link pada entry ini

6) Dalam entry tu, copy semua info dalam entry ini

7) Lastly, tinggalkan link penyertaan pada comment entry ini



HADIAH UTAMA

Sugarscarf Lana Basic Premium Shawl - Lana Ash Pink
Hope By Sugarscarf - Hope Kate Ribbon Red

SAGUHATI

Skin Care Product 

Bagi berlaku adil, Pemenang akan dipilih secara Top Referral & Lucky Draw

Wish u all the best!

Tuesday, 2 February 2016

Seronoknya Mengidam!

Masa mengandungkan nur insyirah dulu, banyak juga makanan yang aku mengidam. boleh katakan semuanya aku dapat. kebanyakannya aku mengidam buah-buahan. Buah pertama yang membuatkan aku teringin sangat nak makan adalah buah setar.

Buah setar. nama lain bagi buah ni aku pun tak tahu. kecur air liur tengok gambar ni. kalau dapat ni mesti makan sambil kenyit-kenyit mata sebab masam! yang membuatkan aku teringin tu sebab termimpi nak makan buah setar. tapi tak sempat makan. bangun tidur terus aku bagitau suami. ada juga cari kat pasar/pasaraya tapi tak jumpa pula. mungkin kat kampung-kampung banyak. kebetulan pula tak lama lepas tu aku balik kampung. adik ipar bagitau kat rumah dia banyak pokok buah setar ni. apa lagi, terus pergi kutip2 penuh satu plastik. mengidam wehh..


Tak lama lepas tu, teringin nak makan buah delima pulak. buah delima senang je nak dapat. tapi tau tau jela mahal dia. beli dua biji dan aku hanya makan separuh je. hilang dah teringin.


kemudian, teringin nak makan buah jambu batu. senang juga nak dapat sebab kedai jeruk pak ali berdekatan je dengan rumah. sambil beli buah bolehla beli asam2, jeruk2.. ummm sedap nye.. aku hanya suka buah jambu batu yang jual di kedai jeruk pak ali je. kedai jeruk pak man ke pak abu ke aku tak nak. hahaaa.. ngada betul. sepanjang mengandung sampailah nak bersalin, buah jambu batu memang menjadi santapan aku. sentiasa ada stock dalam peti ais. tapi kesian kat suami lah, jadi mangsa sebab selalu minta dia belikan.


Sebelum kahwin, mak selalu celur ulam pucuk kaduk. cicah sama sambal belacan. ummmm... memang menaikkan selera makan tengahari aku. terliur. ulam pucuk kaduk salah satu ulam febret aku. tetiba pulak, masa mengandung nur insyirah teringin sangat-sangat nak makan ulam nih. tapi kat sini susah nak dapat. alhamdulillah, akhirnya dapat juga makan pucuk kaduk walaupun sikit tapi oklah buat lepas lidah orang mengidam.


Mengandung kali pertama ni banyak sangat makanan yang aku teringin nak makan. selain yang di atas tu, aku juga teringin nak makan udang cereal yang ummi aku buat. kali pertama rasa sebelum aku mengadung, alih2 mengandung tetiba jadi teringin sangat nak makan sampaikan nak tidur pun terbayang-bayang udang cereal. adoi...seksa nafsu makan makk.. hahaaa


Akhir kehamilan aku, tetiba teringin nak makan kuih apam, macam dalam gambar ihsan dari google ni. Allah... warna dia tu, menarik bukan. aku siap berangan lagi, apam tu masuk dalam mulut, lembut aje. sampai rasa sedih setiap kali minta suami belikan, tapi dia tak jumpa pun kuih apam tu. last2, jumpa juga, tapi aku makan sikit je. 


banyak lagi yang aku teringin, tapi ini kalau dapat alhamdulillah, kalau tak dapat pun tak apa. antaranya, kuih cakoi. kuih cakoi ni sejak kecik lagi aku memang minat. sebab teringin punya pasal, setiap kali ada pasar malam suami akan belikan.


hah, yang ni paling best. mengidam nak makan mempelam. memang jadi kebiasan orang mengandung suka makan yang masam-masam. depan rumah ummi ada pokok pelam epal, setiap hujung minggu memang akan minta kat ummi pelam epal tu. pokoknya lebat dengan buah. geram aku tengok.


masa nak dekat bersalin, aku teringin nak minum air kelapa muda yang isi dia lembik-lembik tu. kalau tengok kat tepi jalan orang yang menjual air kelapa, allah... dah rasa dalam tekak tau. last dapat juga minum air kelapa muda sebelum nak masuk labour room. dapat 3 4 sedut, alhamdulillah.

kadang tu duduk sesaja sambil tengok tv memang akan terasa nak kunyah makanan. agaknya itu sebab orang mengandung nampak comel, sebab banyak makan. emm bukan sebab mengandung aja aku kuat makan, tak mengandung pun mengadap makanan je. sikit-sikit lapar, mungkin juga sebab aku menyusukan nur insyirah. so makan kena cukuplah. makan lewat-lewat buatkan perut masuk angin, sakit kepala dan takdak mood. apapun, pengalaman mengidam sewaktu mengandung sangat indah. rasa nak ulang balik waktu tu. insyaAllah, ada rezeki.. Mudah-mudahan... :)

Saturday, 30 January 2016

Bila nur insyirah tak sihat

Bismillah..
Assalamualaikum...

Sudah 2 hari nur insyirah tak sihat. Kelmarin aku terima berita kak biras aku nak bersalin dah, jadi ummi aku ajaklah kami ke hospital untuk hantar beg pakaian yang terisi baju-baju comel bakal khalifah yang akan lahir hari itu. teruja. sebab dapat lagi seorang anak saudara.

kak biras sudah pun dimasukkan ke labour room. sudah 8cm bukaan katanya, namun belum lagi mahu bersalin. Allah. saat itu aku juga turut merasainya. ketika bersalinkan nur insyirah, bukaan 5cm, terus aku dimasukkan ke labour room bersama suami di sisi. Allah. sungguh tenang dia, namun nampak sedikit kerisauan serta cahaya gembira terpancar di wajahnya. Seronok tak terkata, bila suami juga dapat temankan isteri bersalin. sebab itu adalah saat-saat genting si isteri untuk berjuang melahirkan zuriat suami terchenta. contraction Allah sahaja yang tahu betapa ia sangat-sangat sakit. zikir doa sudah tunggang terbalik aku baca, tapi dalam hati ingat Allah sahaja. suami di sisi turut memberikan kata-kata semangat. akhirnya, perjuangan selama beberapa jam bermula waktu zohor sehingga waktu maghrib, lahirlah puteri solehah bakal penghuni syurga Allah. alhamdulillah, syukur yang amat sangat. Terima kasih buat suami kerana turut bersama aku dalam perjuangan ini.

kembali pada cerita asal. ketika dalam perjalan ke hospital, nur insyirah tiba-tiba sahaja batuk. beberapa kali batuk kemudian muntah keluar membuak-buak. muntah susu dan makanan yang dia makan. Allah. dah lama tak tengok dia muntah macam ni. dulu muntah muak aja. biasala baby. ini bukan main banyak lagi. Allah.... kenapa ni nakk... risau tahu hati ummi ni... aku lap-lap mulut dia, baju dan tudung aku juga turut terkena dan berbau muntah. tak mengapa. muntah anak kann.. patutlah aku nak suap biskut dia tak mahu dan tolak mentah-mentah, padahal anak aku ni jenis kuat makan. kecuali bila dia tak sihat. mood makan langsung tenggelam.

sewaktu menunggu kak biras di hospital pun insyirah muntah lagi. membuak-buak. aku makin risau. aku teringat semula apa yang dia dah makan hari tu. nasi kurang, biskut dia makan banyak. hmmmm muntah pun banyak keluar susu je. dia semakin lesu dan merengek-rengek. kata ummi aku, kena bawa pergi klinik ni.

mulanya kami ke hospital pakar, memandangkan waktu itu klinik biasa dah tutup. kata doktor di situ kemungkinan ada kuman dalam perut insyirah. aku tergamam. dia juga minta kami rujuk hospital kerajaan. dengan penuh kerisauan, aku diam. kami balik rumah dahulu dan tanya pendapat ummi. kata ummi elok tunggu esok sahaja. esoknya, insyirah cirit-birit, hijau dan badannya agak panas. kami terus ke klinik pakar kanak-kanak. sebab kami dah biasa bawa insyirah ke situ. kata doktor, insyirah terkena cirit-birit. biasanya dia akan muntah dahulu. kemungkinan juga insyirah ada kutip benda dan masuk mulut. kuman di mana-mana. aku sedikit lega. dapat ubat dan kami terus balik.

bermulalah sesi suap ubat ke mulut anak. mencabar sungguh nak makan ubat. ubat sedap pun menjerit sakan. hahahaaa. alhamdulillah, deman, cirit dua hari. hari ni, nampak dah beransur sihat. tapi macam biasalah, melekat dengan aku dan suami macam gam. takpalah anak oi... asalkan kamu sihat, ceria dan solehah ye.

benda yang akan aku ingat sangat, bila nur insyirah tak sihat abi insyirah antara orang yang sangat risau. masa insyirah tak sihat, abi dia lah yang jaga dia. sebab? anak bapak... bila insyirah merengek-rengek, dia hanya nak ke abi nya sahaja. walaupun ketika itu abi nya tak berapa sihat, tapi dialah orang yang akan bangun malam untuk dodoi anak, basuh berak anak, bagi mandi anak, bagi makan anak dan dia juga antara orang yang paling power pujuk anak. Allah.. mungkin 1 dalam sejuta suami yang macam ni. ececeh... puji suami sendiri pulaks.. hiks. bukan puji, tapi kagum. Alhamdulillah..

Itu saja aku nak kongsi. pasal anak. kerana dia separuh dari jiwa aku. aku mahu lihat dia tersenyum gembira untuk hidup ini, sihat dan kekal selamanya solehah. moga-moga.

imbas semula ketika usia 10 bulan.. sudah boleh berjalan... alhamdulillah.
sekarang sudah 1 tahun sebulan. macam-macam karenah dan ragam anak bijak ini. suka panjat tangga! tapi tak reti turun.. hahahaaa



Saturday, 23 January 2016

Thursday, 21 January 2016

Birthday Giveaway by Finurz Creations 2016


Bismillah...

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING

Klik untuk join

TAMAT 2 FEBRUARI 2016

Jom! sama-sama meriahkan GA by Finurz Creations... :)


Monday, 18 January 2016

Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink

Bismillah...

klik untuk join
Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink | Bersempena Tahun Baru 2016 dan Hari Lahir Cik EN pada 16 Januari nanti, cik en berbesar hati untuk mengadakan Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink yang akan berlangsung pada 4 Januari 2016 sehingga 31 Januari 2016. Hanya perlu mengikuti syarat syarat dibawah dan korang berpeluang menjadi salah seorang pemenang daripada 27 pemenang untuk merebut hadiah hadiah bernilai RM535. 

Follow Blog Di bawah

Follow Page

Instagram

Bloglist

Hadiah? Mesti terlepas pandang ini, Cik en dah keluarkan awal ye. Boleh rujuk di bawah ini
Senarai Hadiah Hebat
Dah submit entry? Boleh rujuk di bawah ini pula
Senarai Peserta Hebat


*Jom sama-sama meriahkan GA ini.. :)

NEW YEAR GIVEAWAY 2016 BY IZYAN ATHIRAH

Bismillah...
Assalamualaikum...


Klik Sini Untuk Join

GIVEAWAY BERLANGSUNG DARI 6 / 1 / 2016 - 6 / 2 / 2016

NOTA TAMBAHAN :-
-HADIAH ADALAH RAHSIA (5 HADIAH YANG BERLAINAN) YANG AKAN DIBERIKAN KEPADA 5 PESERTA YANG BERTUAH.


-PEMILIHAN PEMENANG MENGGUNAKAN KAEDAH RANDOM.ORG SAHAJA.

-KURANG DARIPADA 20 PESERTA YAN AKAN MASUKKAN DALAM BLOGLIST SELAMA SATU BULAN DARI
 (9 / 2 / 16 - 9 / 3 / 16)

PENGUMUMAN PEMENANG AKAN DIUMUMKAN PADA 8 / 2 / 2016 (ISNIN)

*Jom ramai-ramai meriahkan GA ini.. :)

GIVEAWAY January 2016 By Mezquitalifestyle

Bismillah...

 GiveAway
Klik Banner GiveAway

Alhamdulillah, blog 'Mezquita Lifestyle' cantik dan kemas.
Untuk penambahbaikan blog, mungkin sis boleh tukar font tajuk post supaya lebih kemas dan mudah untuk dibaca. sis boleh juga tambah "About Me" di sidebar supaya rakan blogger dapat mengenali sis dengan lebih mudah.. heheee

salam perkenalan dari saya.. :)

Giveaway Cash RM500 Jan 2016 by Emas Putih

Bismillah.

Giveway January Cash RM500 by Emas Putih|  Salam. Dijemput join GA uzu ni. GA pertama untuk tahun 2016.  Sila tekan banner kalau nak join GA ini. Terima kasih.

[Tekan Banner Di Atas Untuk Join]


Ini ada satu produk baru yang membantu menghilangkan jerawat dalam masa 24 jam iaitu REFINITY Acne Hydrogel ! Ada 6 sebab kenapa anda perlu mencuba hilangkan jerawat anda dengan cepat iaitu :

1. PANTAS BERTINDAK
Formulasi Acne Hydrogel FOKUS pada rawatan jerawat dan bekas jerawat bagi menjadikan wajah anda kembali licin bersih berseri.

2. SENANG & MUDAH
Hanya sapu 2 kali sehari dan tunggu hasilnya. Cepat meresap dan kering tanpa rasa kesan minyak.
3. SESUAI UNTUK KULIT SENSITIF
Tidak seperti produk lain di pasaran, Acne Hydrogel diperbuat dari bahan herba Asli yang sangat efektif dalam rawatan jerawat dan bebas dari bahan kimia. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

4. PENGIKTIRAFAN
Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT151105679K) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PO-BMF-PPIM01407). Diyakini halal dan dijamin keberkesanannya.

5. 98% PENGGUNA BERPUAS HATI
Hampir 10,000 botol dijual setiap bulan dan hampir kesemua pengguna berpuas hati dengan kesannya. Setiap hari kami menerima testimoni positif dari pengguna.


Sesiapa yang berminat boleh dapatkan REFINITY Acne Hydrogel di http://refinity.com.my/ . Hilangkan jerawat anda semudah A B C dan sepantas kilat dalam masa 24 jam !! 

Harga  : RM70 sebotol / 2 botol RM130 *hargapromosi*
SMS / WhatsApp : ‘CLEAR’ ke  019-544 3000

Giveaway January2016 Cash RM500 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , dan Refinity Malaysia. Terima kasih kerana join GA ini :)


***************************************


p/s: Kawan2, jom sama-sama meriahkan GA by Emas Putih ini di samping merapatkan ukhuwah sesama kita.

Monday, 11 January 2016

Bukan senang nak hadapi

Entahlah.
hidup ini tiba-tiba saja gelap bagi aku
suram dan muram
bosan mulai terasa
lidah kelu
pandangan aku sasarkan jauh entah ke mana

melihat mereka aku tiada rasa
mahu senyum kah
mahu ketawa kah
mahu menangis kah
serba aku tidak tahu.
buntu...

mengeluh panjang di setiap hari aku lalui kini
hebat penangan dalam perubahan hidup serba baru ini
ada ramai manusia di sini
tapi aku hambar menyapa mereka
apa yang aku mahu???
tak mengerti aku akan diri sendiri.

jalan bersilih ganti
masalah datang dan pergi
umur meningkat tinggi
janganlah leka wahai diri,
ingat, mati itu pasti!

mati.
menginsafkan aku.
banyak amal ku tak ku lunasi.
kerana sibuk aku menguruskan duniawi
akhirat aku bagaimanakah nanti...?

diri aku tenggelam dalam emosi sendiri
mencari apa yang tak pasti
berdoa agar ada sinar menerangi
malam menjadi cerah
siang menjadi indah

moga apa yang aku lalui hari ini
takkan menggoyahkan aku
jika ia berulang kembali
saat itu, aku ingat susahnya, peritnya, sukarnya
mencari kehidupan hari ini.

aku hanya perlu tahu "menghargai".

Wednesday, 6 January 2016

Perangai 1 tahun!

Bismillah.

Alhamdulillah... syukur. Nur Insyirah genap 1 tahun pada 25 disember yang lepas. Kebetulan masa hari lahir insyirah kena pula cuti christmas, jadi kami sekeluarga habiskan cuti di rumah Nyai (nenek insyirah) merangkap emak mertua aku. Emak mertua yang terbaik bagi aku. Di sana kami tak de lah sambut pun hari lahir insyirah, cuma rai kan ala kadar je. Nyai insyirah buatkan satu jenis kuih bakar kentang untuk insyirah. Sedap! Insyirah pun berkali2 minta suapkan. Nampak je pak sedara dia suap makanan, sepantas kilat insyirah meluru dapatkan makanan tersebut. walhal, insyirah sangat sukar didekati. namun, disebabkan makanan, dia sanggup relakan jua. hihihi anak.. anak..

29 disember yang lepas, anak aku ni dah pun kena cucuk setahun. insyirah hanya menangis saat ditimbang, diukur panjangnya, diukur lilit kepalanya dan saat dicucuk. masa nurse cucuk tu suami tak de pula, hmmm agak menggelupur jugak insyirah. sekejap je menangis. lepas tu, happy...

sehari selepas cucuk tu, aku nampak anak aku tak bermaya sikit, lemah, kurang selera makan. dua hari selepas cucuk barulah simptom demam datang. Allah.. masa nih la aku tak kuat! anak tak sihat, umminya pun turut merasai. suhu dia aku selalu check. kejap turun kejap naik. sambil2 tu lap lap tapak kaki, belakang lutut, ketiak, leher dan kepala dengan kain basah. yang tak best tu setiap kali aku nak letak kain basah atas dahi dia, mesti dia akan tepis. sabar jelah..

demam selama 2 hari dan beransur sihat. tapi berkahak pula. aku perasan bila dia tidur, bunyi macam orang berdengkur. kuat. aku syak ianya kahak. yes, betul ia kahak. semalam pergi klinik pakar kanak kanak, doktor cina tu baik sangat dan dia tahu perangai@jenis baby yang friendly ataupun jenis tak nak kat orang lain selain mak pak dia. naseblah.

sejak dah setahun ni, macam macam pula karenah nur insyirah. pusing kepala aku di buatnya. di sebabkan dia tak sihat, boleh katakan setiap masa meragam. setiap masa nak berdukung, melekat 24 jam. drama air mata je siang malam. apa aku buat untuk dia jadi serba tak kena untuknya. makan pula, aku suap di tolak tolak. dahla aku risau sebab tak sihat, pastu nasi tak nak makan pula. tapi biskut dia tak pernah tolak. alhamdulillah. air masak langsung dia tak nak. guna straw pun sikit je minum. walaupun begitu, nur insyirah kuat menyusu. bila dah start menyusu macam tak nak lepas lepas pula tu. sakit juga pinggang ni. demi anak. apa pun boleh. tapi kalau sakit, ngadu kat suami!

satu lagi perangai dia baru baru ni, dengan semua orang dia tak mahu. cubalah nak dukung, acah acah, main sama sama, kompom dia berlari dapatkan aku. seolah olah orang lain tu beri ancaman pada dia. maaflah Nyai, Atok dan pak pak mak mak sedara semua ye, sebab buat masa ni, insyirah kurang sihat, dan perangai dia pula tak dapat dijangka. aku beruntung, ada suami yang memahami aku. faham keadaan aku. bila dia tengok aku keletihan menjaga anak, dia akan ambil alih pula. so, masa tu aku bolehlah rehatkan badan, betulkan urat yang bersimpul, mandi, wangi wangi, dan update blog.hehee.

betul. rupanya membesarkan anak bukanlah satu kerja yang mudah. sekarang baru faham susah payah mak ayah besarkan aku. kini, aku merasainya. biarpun ianya susah dan mencabar, tapi kerja ini sangat mulia. memanglah manusia biasa akan mengeluh, bila terasa penat, sakit sana sini dan sebagainya, tapi inilah satu bentuk cara Allah nak tarbiyah aku. cara nak kawal marah, bersabar, menghargai dan paling penting, bersyukur. anak ini satu anugerah. so, kena jaga baik baik.

bila sesekali nur insyirah happy, aku rasa sangat sangat senang hati. terasa semua penat, letih tu pergi berterbangan. walau apa pun, aku harap dia sihat, ceria, dan solehah. *kamulah duhai anak, permata hati ummi abi.

Sayang nur insyirah anak ummi.

nur insyirah umur 5 hari

Saturday, 2 January 2016

"Ciko" sudah tiada

Bismillah.

Petang ni aku terima berita dari adik aku di group whatsapp. ia sungguh mengejutkan. sedih, sebak. 

"Selamat petang.. kakak2 semua. Nak bagitahu ni.. mintak semua jangan terkejut..Pagi tadi ciko balik tiba2, sebab sebelum ni dia hilang.. tengok dia dah kurus sangat2.. bagi susu nak tak nak je.. lap2 badan dia.. dok diam je.. pastu ayah balik. tengahari ayah bawak klinik.. kene cucuk kat kaki.. beberapa jam ingatkan tido.. rupanya ciko dah tak de.. baru je lagi dia pegi.. sian ciko"

ciko, terima kasih hadir dalam hidup kami sekeluarga. hadirnya dikau membahagiakan, menceriakan hari-hari kami. kau kucing yang baik, comel dan aku sungguh sayang pada kau. walaupun kau dah pergi tinggalkan kami, kenangan kau sentiasa terpahat kukuh di hati kami. kau juga tinggalkan kami anak anak bulus yang sama manja macam kau. insyaAllah, kami jaga anak bulus kau elok-elok. usah bimbang ya. :'(

kini, tenanglah dikau di sana.

  
sebak... :'(


Ciko dalam kenangan... :'(


wajahmu, aku rindu tatap lalu cium, namun aku tak sempat bertemu dengan mu.


setiap yang hidup
pasti akan pergi.

Tak sangka, sebelum kau tiada aku ada tulis cerita pasal kau kat SINI.

aku nak kau tahu satu saja.
"aku sayang kau"!!!

-C.I.K.O-

Friday, 1 January 2016

Selesai 3 perkara

Bismillah.

Alhamdulillah, semalam aku dapat selesaikan 3 perkara. walaupun insyirah demam akibat cucuk 1 tahun, proses tersebut berjalan lancar. ada la juga dia merengek rengek, tapi lepas tu dia ok semula. nasib ada suami, pandai pujuk anak.

Tiga perkara yang aku selesaikan semalam taklah besar sangat. saja nak kongsi dan buat koleksi aku.hahaa.

Pertama, dapatkan MyKid nur insyirah. setelah setahun usia insyirah baru sekarang terpanggil nak ambil MyKid dia. kadang tu kalau ke klinik, dorang nak Mykid, terpaksa mengaku "tak ada lagi" sambil senyum sumbing. malu jugaklah. alhamdulillah. walaupun ramai sangat orang kat JPN, bersesak aku tengok orang nak ambil nombor giliran. selesai satu perkara!

Kedua, ini kerja last minit namanya. tempoh sebulan yang diberi untuk kemas kini BRIM 2016, akhirnya, hari terakhir juga aku pilih. nasiblah. sungguh! ramainya orang berkerumun macam semut hurung gula dah LHDN semalam. gamaknya, dorang pun macam aku. pilih tarikh keramat di atas sebab2 tertentu. aku agak je lah.

Ketiga, ini masih belum terlewat untuk aku buat. yakni daftarkan nur insyirah TAWAS (Tabung Warisan Anak Selangor). TAWAS ni hanya untuk anak kelahiran Selangor dan pendaftaran boleh dibuat sebelum anak berumur 3 tahun. selepas anak mencapai umur 18 tahun barulah dapat tabung tawas berjumlah RM1,500.00. bolehla buat simpanan masa depan anak. pada yang belum daftar, cepat cepat okay, pendaftaran tu percuma sahaja. masa daftar tu dorang hanya nak salinan i/c ibu dan bapa kepada anak dan MyKid anak lepas itu korang kena isi borang yang akan dorang beri. mudah sahaja kann..

Alhamdulillah, selesai 3 perkara semalam. punyalah ambil masa nak settlekan semua tu. kerja bertangguh ni memang tak bagus diamalkan. tapi ini aku bukan saja saja nak tangguh, ada sebab2 tertentu yang aku sendiri tak mampu nak elak.

Untuk yang terakhirnya, "Selamat Tahun baru 2016"

=)